Ga naar de inhoud
    Home » Opruimtips » Kledingkast

    Kledingkast

    Hoe organiseer jij je kledingkast?

    Herken je dit, je doet je kledingkast open en ziet een ratjetoe aan kledinghangers, stapels die eerst mooi recht lagen, dubbele rijen kleding, “wees” sokken en kleding die je al lang niet meer gedragen hebt.

    Eerste gedachte: mijn kledingkast is te klein. Hoog tijd om een extra kledingkast te kopen. Maar waar zet ik die? En dan komt net de folder of een nieuwsbrief met de perfecte kast.

    Voordat je op pad gaat wil ik je graag de volgende tips geven.

    1. Opruimen

    Start als eerste met opruimen. In mijn opruimtip kleding opruimen kan je hier meer over lezen.

    2. Overzicht

    Na het opruimen heb je een goed overzicht van wat je nu werkelijk aan ruimte nodig hebt. Liggen er nu zaken die je liever zou ophangen of juist andersom. Wil je je sportkleding bij elkaar? Is er kleding die niet van jou is maar bijvoorbeeld van een kind en moet deze in jouw kast? 

    3. Optimaliseren van je huidige kledingkast

    Er zijn nog veel manieren om je kledingkast verder te optimaliseren, zoals:

    Sorteren op soort
    Door de broeken, topjes, shirts enz. bij elkaar neer te leggen of te hangen creëer je op een snelle manier overzicht. 

    Ophangen van kleding
    Als je je kleding ophangt, ziet je kledingkast er netter uit en vind je sneller wat je zoekt.  Zo hang je alles geordend (op soort en kleur) en kreukvrij op. Wel zo makkelijk als je ’s morgens voor je kast staat en kiest wat je die dag wil gaan dragen.

    Kledinghangers
    Vervang je ratjetoe aan kledinghangers door uniforme hangers van hetzelfde materiaal. Hout, bamboe of plastic, wat jij mooi vindt. Gooi de oude gekregen bij de stomerij, meegekregen bij de koop van een kledingstuk of een keer gekocht omdat je er te weinig had weg of geef ze weg aan een kringloopwinkel. Door eenheid creëer je meer rust in je kast.

    Speciale hangers 
    Verdiep je ook eens in de mogelijkheden van hangers. Er zijn allerlei speciale hangers voor broeken, rokken, sjaals, riemen of stropdassen. Dit geeft niet alleen meer ruimte maar ook een mooi overzicht wat je allemaal hebt.

    Extra tip: de omgekeerde kleerhangermethode
    Hang alle kledinghangers met het haakje naar dezelfde kant in de kast. Draag je iets, dan hang je het terug in de kast met het haakje de andere kant op. Aan het einde van een maand weet je precies welke kleding je gebruikt.

    Bakjes
    Stop de kleine kledingstukken zoals ondergoed, sokken, riemen in bakjes. Deze kan je makkelijk neerzetten in een lade of op een plank. 

    Op kleur
    Hang of leg je kleding op kleur. Je zal merken dat dit een heel rustige beeld geeft en het maakt het terugvinden van je e favoriete kledingstuk een stuk makkelijker. 

    Vouwen
    Er zijn verschillende manieren om je kleding te vouwen. De KonMari methode van Marie Kondo is daar één van. Zelf hou ik van de methode die ik van mijn moeder geleerd heb en ook veel terug zie in kledingwinkels. Maar dit is echt persoonlijk en doe wat voor jou handig is. 

    4. De perfecte kast

    Ik ben benieuwd of je na bovenstaande tips nog behoefte hebt aan een nieuwe kledingkast of dat de perfecte kast er nu al is. 

    En als laatste, zorg voor goede lichting in je kast/kamer,  hang een mooie spiegel op en geniet van je behaalde resultaat.

    Tags: