Ga naar de inhoud
    Home » Opruimtips » Regie

    Regie

    Wat heb je liever, het laten gebeuren en alles zo in stand houden of zelf de regie pakken?

    Regie pakken zorgt ervoor dat je trots bent op je jezelf, dat je je grenzen kan bewaken en dat je keuzes kan maken. Als je de regie pakt, gaat het over wat jij belangrijk vindt, wat je graag gebruikt of draagt en wat voor jou werkt. Hoe is dit te realiseren? Een andere mindset en aanpassen van je gewoontes zijn hierbij essentieel.

    Andere mindset

    Als eerste een andere mindset ten opzichte van spullen levert veel voordelen op, zowel voor je mentale welzijn als voor je leefomgeving. Als je de regie pakt krijg je een gezondere en bewustere relatie met je spullen. Dit doe je door te kijken wat je echt nodig hebt en wat waarde toevoegt aan je leven. Probeer spullen te elimineren die overbodig zijn of je geen vreugde (meer) brengen. Je beslist zelf wat je wel of niet wil bewaren. Je bent dus baas over je eigen spullen.

    Nieuwe gewoonte 

    Als tweede het aanleren van een nieuwe gewoonte doe je door meer tijd te nemen voor opruimen en bewust kiezen wat je koopt. Dit gaat niet vanzelf en het duurt even voordat je een nieuwe gewoonte eigen gemaakt hebt.

    Zo’n gewoonte kun je zien als een paadje in je hoofd. Het aflopen van het paadje geeft je plezier en helpt pijn, ongemak, angst, onrust of gevaar tegen te gaan. Dat voelt prettig: je brein richt zich op plezier, daar zijn al onze keuzes op gebaseerd.

    Een nieuwe gewoonte ontwikkelen betekent een nieuw paadje in je hersenen maken. Daar moet je wel wat voor doen: het pad moet worden vrijgemaakt en dat betekent wellicht dat je moet graven, hakken, egaliseren en opruimen. Het vraagt om bewustwording en steeds opnieuw voor dat nieuwe paadje kiezen. Net zolang totdat het gemakkelijk begaanbaar is en je oude paadje overwoekerd raakt. Op dat moment heb je een nieuwe gewoonte aangeleerd. Soms gebeurt dat binnen een paar weken, soms kost dat meer tijd.

    Opgeruimd

    Door je mindset aan te passen en nieuwe gewoontes aan te leren voorkom je dat je terugvalt in je oude “leven”. Je krijgt hierdoor een blijvend opgeruimd huis. 

    Pak de regie  

    Door je mindset aan te passen en nieuwe gewoontes aan te leren voorkom je dat je terugvalt in je oude “leven”. Je krijgt hierdoor een blijvend opgeruimd huis. 

    Tags: